APPARATUUR IN DE STUDIO

Voor de techneuten onder ons of de mensen die zelf ook een radiostation willen beginnen, is het altijd interessant om te zien wat anderen voor hun (internet)radiostation gebruiken. De apparatuur die ik gebruik staat hieronder beschreven.

Standaard in de Jordi FM studio

AutoDJ PC: HP 625

Mengpaneel: Behringer DX2000USB

DJ Microfoon: Vonyx CM650 (2x) / Skytec STWM712C (draagbare microfoon)

Koptelefoon: Beats Solo HD

Processing PC: HP 625 (met Windows 7)

On-Air PC: HP 625 (met Windows 7)

DJ Mixer PC: HP Exellent (met Windows 10)

Muziek PC: HP 625 (met Windows 7)

Verzoekjes PC: MacBook Air (met MacOS High Sierra)

Nieuws/verkeer: iPad Air 2 32GB

Internet: iPad Air 2 32GB

Externe beluistering: Akai 2.1 set

Extern beeldscherm: Philips

DJ Mixer: Hercules DJ Control Air

Jingle Player: Hercules DJ Control Air

Harde schijf: Seagate Backup Plus

Af en toe in de Jordi FM studio

Telefoonlijn: Skype of FaceTime

Extra microfoon: Shure Prologue 14L

Extra koptelefoon: Apple EarPods

Soundboard: -

PANIC MODE: iPod 4G 8GB

Visual Radio: HP (met Windows 10)

Uitleg

Oké, leuk dit allemaal. Maar waar dient het voor? Hieronder een overzichtje!

Mengpaneel: Behringer DX2000USB --> Natuurlijk om alle bronnen op een output te krijgen. Zo kan ik bijvoorbeeld een jingle op deck A en een liedje op deck B tegelijkertijd afspelen. Of praten door het liedje heen. Daarnaast kan ik de liedjes alvast voorbeluisteren zonder dat jij ze op de radio hoort. Eigenlijk een hele belangrijke schakel van Jordi FM.

DJ Microfoon: Skytec --> Deze is makkelijk: om in de uitzending te praten natuurlijk! :)

Koptelefoon: Beats Solo HD --> Hiermee luister ik of de achtergrondmuziek niet te hard staat als ik aan het praten ben, kan ik het liedje horen dat afgespeeld wordt en kan ik een liedje alvast voorbeluisteren. Dat betekent dat ik het volgende liedje alvast kan beluisteren om te bedenken wat ik ga zeggen en ik kan luisteren hoe lang de intro van dat nummer is.

Processing PC: HP 625 (met Windows 7) --> Deze PC zorgt ervoor dat alles net wat beter klinkt. Hij gooit er een paar effecten overheen en zorgt dat er niet teveel volumeverschillen zijn. Hij is overigens nog niet ingeschakeld, dat verklaart waarom de volumeverschillen nu nog zo hoog zijn. :)

On-Air PC: HP 625 (met Windows 7) --> Het belangrijkste onderdeel van Jordi FM. Deze PC zorgt er namelijk voor dat alles wat uit het mengpaneel komt, on-air wordt uitgezonden. Om te kijken hoe dat gaat blader je door naar de 'Software in de Jordi FM studio' pagina'.

DJ Mixer PC: MacBook Air (met MacOS) --> Op deze PC is de DJ mixer aangesloten.

Muziek PC: MacBook Air (met MacOS) --> Via deze PC wordt alle muziek ingestart.

Verzoekjes PC: MacBook Air (met MacOS) --> Op deze PC komen al jullie verzoekjes binnen. Ik kan ze bekijken, in de playlist zetten, of de persoon in kwestie opbellen. Ook kan ik de persoonlijke boodschap lezen.

Nieuws/verkeer: iPad Air 2 32GB --> Deze iPad wordt gebruikt tijdens de NOS op 3, de NOS Headlines en het verkeer van de VID. Op deze iPad staan alle berichten die ik voor moet lezen.

Internet: iPad Air 2 32GB --> Als ik bijvoorbeeld meer informatie wil over een bepaalde artiest, kan dat via deze iPad.

Externe beluistering: Akai 2.1 set --> Via deze set beluister ik hoe de uitzending klinkt. Dit kan handig zijn om te luisteren of de muziek niet te hard of te zacht staat, wat soms via een koptelefoon moeilijker in te schatten is. Daarnaast is het makkelijker als je niet de hele tijd een koptelefoon op hoeft. Deze speakers moeten altijd uit staan als je iets zegt, anders hoor je jezelf dubbel en gaat alles kraken in de studio. Moet je niet hebben!

Extern beeldscherm: Philips --> Op dit beeldscherm staat de automatiseringssoftware, oftewel het draaiend orgaan van alle muziek die je op Jordi FM hoort. Hierin starten we alle liedjes, maken we hele strakke doorstarts (oké, soms dan) en staan alle achtergrondmuziekjes.

DJ Mixer: Hercules DJ Control Air --> Als ik een live doorstart wil maken of een liedje in de mix wil zetten, kan dat via dit apparaat.

Harde schijf: Seagate Backup Plus --> Op deze harde schijf staan alle jingles en een Hele. Grote. muziekcollectie.

Telefoonlijn: Skype of FaceTime --> Als iemand zijn telefoonnummer achterlaat in het verzoeksysteem, kunnen we hem of haar in de show terugbellen. Als diegene een iPhone heeft, gaat dat via FaceTime Audio. Dat is gratis om te gebruiken voor ons. Als de persoon in kwestie dat niet heeft, bellen we via een Skype verbinding. Dit gaat over het mobiele netwerk.

Extra microfoon: --> Handig voor als er gasten in de show zijn.

Extra koptelefoon: Apple EarPods --> Handig voor als er gasten in de show zijn.

Soundboard: iPad 2 16GB --> Het complete soundboard van 3FM staat op deze iPad, maar deze wordt steeds minder gebruikt in de show.

PANIC MODE: iPod 4G 8GB --> Gelukkig nog nooit nodig gehad, maar mocht het ooit echt flink mis gaan dat alles uitvalt, dan hebben we nog deze iPod. Met 10 uur aan muziek hebben we wel even tijd om alles weer te fixen.